Iosua şi Caleb
26 martie 2016
Istoria unor imnuri crestine
26 martie 2016

Iov – zile rele pentru oameni buni

iov.doc
iov.doc
iov.doc
46.5 KiB
483 Downloads
Details

Iov – zile rele pentru oameni buni
Iov, capitolele 1, 2, 4, 8, 15, 32, 38-41, 42:1-7

Scop
Suferinţa ar putea fi condiţia de pe urma căreia oamenii beneficiază cel mai mult. Atunci când suferi, te simţi respins. Uneori, chiar respins de Dumnezeu. Şi totuşi, exact opusul este realitatea. Unele din durerile pe care le simţi în viaţă Îl au de fapt în spate pe Dumnezeu, care te atrage mai aproape de El. Adevărul este însă că noi ne întoarcem adesea spre Dumnezeu atunci când nu mai avem înspre cine altcineva să ne întoarcem.

Iov a fost un slujitor al lui Dumnezeu care a ştiut să se întoarcă înspre Dumnezeu în timpul suferinţei lui. Atunci când toate erau pe dos, el nu a putut găsi ajutor în circumstanţele în care se afla, în familie sau în prieteni. El şi-a găsit ajutorul în Dumnezeu şi acest lucru a făcut viaţa lui remarcabilă.

Introducere – aţi prefera mai degrabă să…?
Cere-le tinerilor să treacă peste următoarele întrebări şi să voteze care anume experienţă ar fi dorit ei să o aibă (pentru a face acest lucru mai atractiv, poţi să le ceri în loc să voteze, să se ducă în diferite părţi ale sălii sau să facă diferite acţiuni în funcţie de alegerea pe care ei o fac). Nu le da prea mult timp să se gândească la întrebări.

Aţi prefera mai degrabă să:
• Suferiţi şi să fiţi înţelepţi, sau să fiţi fericiţi şi ignoranţi?
• Pierdeţi totul şi să primiţi de două ori mai mult, sau să ţineţi tot ce aveţi acum sub control?
• Trăiţi confortabil şi să fiţi nişte superficiali, sau să treceţi prin durere şi să ajungeţi nişte oameni profunzi?
• Aveţi prieteni care să vă dea sfaturi rele, sau să nu aveţi prieteni de loc?
• Muriţi împreună cu familia, sau să fiţi singuri?
• Aveţi bube dureroase pe tot corpul, sau să ieşiţi din mizerie şi să muriţi?
• Fiţi căsătoriţi cu cineva care vă batjocoreşte, sau să nu fiţi căsătoriţi deloc?
• Cedaţi în faţa diavolului şi să fiţi fericiţi, sau să vă împotriviţi lui şi să experimentaţi durerea?
• Primiţi răspunsuri de la prieteni, sau să le primiţi de la Dumnezeu?

Treci apoi la discursul tău spunând:
Mulţi dintre voi probabil că sunteţi mulţumitori că nu trebuie să faceţi astfel de alegeri în viaţa reală. Însă câte unul din fiecare pereche din aceste lucruri i s-au întâmplat lui Iov şi el nu a putut alege altceva.

Poate că mulţi dintre voi aţi experimentat ce înseamnă durerea şi suferinţa. Pe măsură ce ne uităm la povestea lui Iov, uitaţi-vă la modalităţi în care să puteţi, ca şi Iov, să îmbrăţişaţi binecuvântările care sunt găsite numai în răni.

Lecţie biblică – Au, doare!
Deşi povestea lui Iov se întinde pe 42 de capitole, lecţia ta se întinde doar pe pasajele selectate care rezumă ideea principală a povestirii. Iată schiţa pentru aceasta:

Circumstanţele lui Iov – Iov, capitolele 1 şi 2
Dintre toate tragediile pe care le-a experimentat Iov, nici una nu s-a întâmplat din vina lui. Ele erau circumstanţe pe care Satan le-a aranjat şi pe care Dumnezeu le-a îngăduit. Ni se dă voie să privim în spatele scenei – interacţiunea dintre Dumnezeu şi Satan. Din poziţia aceasta, ne dăm seama de dimensiunea spirituală a necazurilor lui Iov. Iov, pe de altă parte, nu avea nici o idee despre ce i se întâmpla. Din tot ce îşi dădea el seama, credea că fusese abandonat de către Dumnezeu. Chiar şi aşa, Iov nu L-a înjurat pe Dumnezeu pentru ceea ce se întâmplase (Iov 1:22, 2:10). El a acceptat circumstanţele, chiar dacă nu înţelegea prin ce anume trece.

Apropiaţii lui Iov – Iov capitolele 4, 8, 15 şi 32
Apropiaţii lui Iov au căutat să îl facă să se simtă mai bine spunându-i ce anume să facă.

1. Soţia lui Iov
Ea este adeseori criticată pentru amărăciunea ei evidentă. Oricum, trebuie să ne amintim că toţi copiii ei muriseră într-un dezastru natural. În adâncimea supărării ei, ea Îl întreba pe Dumnezeu de ce a îngăduit ca nişte copii nevinovaţi să sufere. Mulţi oameni reacţionează exact la fel ca şi soţia lui Iov în faţa suferinţei: cu amărăciune.

2. Cei trei prieteni ai lui Iov (Iov 2:12-13)
Deşi au început foarte bine, stând cu Iov şi plângând, fără să spună un cuvânt, lucrurile au mers înspre rău atunci când ei şi-au deschis gurile. Subliniază câteva din comentariile lor şi arată tinerilor că acestea nu erau neapărat greşite (deşi unele erau cu adevărat), ci doar nu se aplicau la situaţia lui Iov.

Facem cu toţii greşeli teribile în faptul de a încerca să fim prieteni, cum ar fi să ascultăm prea puţin sau să vorbim prea mult, gândindu-ne că ştim exact cum anume se simt prietenii noştri, sau încercând să rezolvăm situaţiile cu răspunsuri tip.

Confruntarea lui Iov – Iov, capitolele 38-41 şi 42:1-7
În cele din urmă, Iov se opreşte din a îi asculta pe prietenii lui şi Îl ascultă pe Dumnezeu. Cât de des ajungem noi la acest punct? De cele mai multe ori, ne ducem cu durerea noastră la alţii, sperând că ei au cuvintele necesare pentru a ne face să ne simţim mai bine. Iov ne arată că cea mai bună soluţie este aceea de a duce durerea noastră la Dumnezeu

În capitolele 38-41, Dumnezeu îi răspunde lui Iov punându-i întrebări. Prin aceste întrebări puse de Dumnezeu, Iov capătă perspectiva de care avea nevoie. Răspunsul său din ultimul capitol arată că el a început să înţeleagă durerea lui într-o formă nouă. Dumnezeu a fost credincios în a îi da lui Iov răspunsurile de care avea nevoie.

Ironia imaginii lui Iov care oferă lui Dumnezeu o jertfă pentru înţelegerea greşită a prietenilor săi (Iov 42:7-9), arată faptul că oamenii care par să aibă răspunsurile bune nu pot fi crezuţi întotdeauna. În cele din urmă, nu trebuie să tragem concluzia că oamenii care suferă cel mai mult sunt pedepsiţi de Dumnezeu. Poate că acest lucru îi onorează – faptul că au fost găsiţi vrednici să sufere.

Încheie această secţiune spunând ceva de genul:
„De obicei, oamenii se uită la noi cu milă atunci când trecem prin durere. Însă Iov ne arată că, în opinia lui Dumnezeu, noi trebuie să fim onoraţi de faptul că trecem prin circumstanţe dureroase. Suferinţa nu este întotdeauna rea. În loc să fugim de durere, haideţi să lăsăm ca aceasta să îşi facă treaba în vieţile noastre.”

Discuţie în grupuri mici

Această discuţie se concentrează din nou asupra întregii povestiri a lui Iov, aşa că încurajează-ţi tinerii să îşi concentreze atenţia asupra versetelor. Poate că va trebui să mai adaugi ceva detalii, dacă apar întrebări în plus. Poate că va fi o discuţie ceva mai lungă decât cele precedente, însă va merita.

Încercat, însă real
1. Faceţi cu toţii o listă cu toate lucrurile care îi fac pe oameni să sufere.
2. Credeţi că Dumnezeu îngăduie suferinţa pentru că vrea să ne pedepsească? De ce da sau de ce nu?

Citiţi Iov 1:1-19
3. De ce a îngăduit Dumnezeu să sufere Iov?
4. Credeţi că Dumnezeu era nedrept? Cum credeţi că S-a simţit Dumnezeu?

Citiţi Iov 2:1-10
5. Ce credeţi că gândea Iov atunci când stătea pe cenuşă? V-aţi simţit vreodată aşa? Ce aţi făcut?
6. De ce credeţi că era aşa de plină de amărăciune nevasta lui Iov?

Iov 2:11-13
7. Aţi încercat vreodată să încurajaţi un prieten care era în suferinţă? Ce aţi zis sau ce aţi făcut (dacă aţi făcut)? Cum anume v-a răspuns prietenul vostru?
8. V-aţi simţit bine în legătură cu modul în care i-aţi confruntat?

Citiţi primele cuvinte ale lui Iov în Iov 3
9. Aţi fost vreodată aşa de deprimaţi? Dacă da, ce anume aţi făcut să vă simţiţi mai bine? Ce v-a făcut în cele din urmă să fiţi mai bine?

Iov 4:6-8
10. Ce a spus Elifaz ca să îl mângâie pe Iov? Credeţi că era de ajutor sfatul lui?
Iov 8:4-6
11. Ce a spus Bildad? Era lucrul acesta de ajutor?
Iov 11:14-17
12. Cum stau lucrurile cu Zofar?
Iov 16: 1-2
13. Au încercat vreodată prietenii voştri să vă mângâie cu cuvinte care nu ajutau cu adevărat? Cum v-aţi simţit atunci?
14. Puteţi să vă regăsiţi în răspunsul pe care îl dă Iov prietenilor săi?

Iov 31
15. Aţi fost vreodată atât de supăraţi pe Dumnezeu încât să Îi puneţi întrebările pe care le-a pus Iov? Dacă da, ce aţi făcut?

Iov 38-42:7
16. Dumnezeu este foarte afirmativ în modul în care îi răspunde lui Iov, însă care credeţi că era „tonul vocii Sale”? Ce simţea Dumnezeu cu privire la Iov în acele momente?

Iov 42:10-16
17. Ce s-a întâmplat în final cu Iov?

Iov 42:1-6
18. Cum anume s-a schimbat perspectiva lui în acest proces?
19. Ce vă învaţă toate aceste lucruri despre relaţia voastră cu Dumnezeu?

Aplicare
Citiţi din nou Iov 42:1-6. Cere-le tinerilor să scrie pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care le-a învăţat Iov prin experienţa suferinţei sale. Dă-le apoi câteva momente de linişte pentru a putea să se gândească la lucrurile care sunt cele mai importante pentru ei acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *