Cât ne costă pe noi creştinismul?
10 octombrie 2015
CINE CREZI CĂ EŞTI?
10 octombrie 2015

Ce este creştinismul? Relaţia personală cu Dumnezeu

ce este crestinismul.doc
ce este crestinismul.doc
ce-este-crestinismul.doc
25.5 KiB
126 Downloads
Details

Ce este creştinismul? Relaţia personală cu Dumnezeu

 

Bază biblică: „Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.” Ioan 17:3

De ce este nevoie de acest studiu?

Cu acest studiu încercăm să redirecţionăm mintea tinerilor spre ceea ce înseamnă creştinismul cu adevărat. În acest scop se ”demolează” câteva ”mituri” sau răspunsuri tip rezultate din înţelegerea comună a majorităţii oamenilor cu privire la ceea ce înseamnă creştinismul. Tinerii de azi cresc într-o societate a cărei înţelegere a creştinismului este puternic viciată sau alterată. Şi acest fapt influenţează puternic şi procesul prin care tinerii îşi formează propria înţelegere cu privire la creştinism.

Introducere în subiect – captarea atenţiei.

Studiul poate fi început prin încercarea de a răspunde, împreună cu tinerii, la întrebarea din titlu. În felul acesta puteţi observa cât de mult este influenţat răspunsul tinerilor de tiparul de gândire al lumii. Veţi putea identifica eventualele ”răspunsuri şablon”. Şi dacă veţi constata că răspunsurile lor sunt biblice şi asumate, atunci poate nu mai este cazul să insistaţi pe acest subiect (sau încercaţi să trataţi răspunsurile clasice şi să-i conştientizaţi pe tineri , de rolul pe care-l au ei, faţă de cei ce au şi trăiesc înţelegeri greşite despre creştinism.)

Răspunsurile obişnuite(sau neobişnuite) la întrebarea din titlu:

  • religie;
  • set de reguli;
  • sistem de convingeri, de percepte morale şi sociale;
  • metodă de evadare din realitate;
  • club social (folosit mai ales de cei ce nu se realizează în lume);

Creştinismul este o relaţie cu o Persoană.

Relatările despre afirmaţiile pe care le-a făcut Hristos când a trăit printre noi , pe care noi le găsim în Biblie, indică faptul că Hristos direcţiona pe oameni la El (la Dumnezeu) şi la a avea o relaţie cu El.

De căutat împreună cu auditoriul afirmaţii care scot în evidenţă identitatea persoanei lui Hristos şi care îndeamnă la o relaţie.

Exemple: Pâinea vieţii, Eu sunt; Uşa, Eu sunt; Calea, adevărul şi viaţa, Eu sunt; Viţa, Eu sunt; (voi sunteţi mlădiţele).

(încercaţi să găsiţi şi referinţele biblice împreună.)

Cine spuneţi voi că sunt Eu? (Matei 16:15) Se pune astfel accentul pe identitate şi pe relaţie. Creştinismul este mai întâi de toate o relaţie cu Hristos. Acest lucru nu neagă celelalte  sensuri ale creştinismului, dar pune accentul corect.

Aderând la creştinism concentrându-ne numai asupra învăţăturilor lui Hristos şi nu asupra Persoanei Lui (şi implicit asupra relaţiei personale cu El), aderăm de fapt la nişte reguli impersonale greu de înţeles şi poate mai greu de respectat.

Pentru o mai bună înţelegere a acestei idei (esenţială, zic eu), să încercăm următoarea asemănare. Să asemănăm creştinismul cu luminile din pomul de Crăciun, care sunt de fapt nişte beculeţe. Aceste beculeţe nu sunt, nu devin lumini, decât dacă sunt aprinse de energia electrică. Aşa şi creştinismul; fără relaţie autentică, reală cu Persoana lui Hristos este doar un set de becuri, inutile, fără funcţionalitate: lumină oarbă.

Creştinismul conţine perceptele, dar acestea nu se pot constitui de sine stătător ca fiind creştinism.

Dacă până acum ai încercat să înţelegi creştinismul din oricare alt punct de vedere decât relaţia personală cu Hristos, acum ai şansa să revii. Creştinismul este o relaţie personală cu un Dumnezeu Persoană real. Crede şi trăieşte acest adevăr şi mai apoi toate celelalte sensuri pe care le mai conţine creştinismul vor căpăta sens şi semnificaţie.

No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *