Iona – drum lung către casă
Iona (toată cartea)
Scop
Uneori, chiar dacă ştim ce vrea Dumnezeu să facem, pentru un oarecare motiv – presiunea anturajului, teamă, lipsa încurajării – mergem pe o altă cale. Însă, atunci când Îi spunem nu lui Dumnezeu, noi suntem cei care pierdem. Iona a învăţat din plin această lecţie.
Prin povestea lui Iona, vedem cât de departe putem ajunge în încercarea de a ne îndepărta de Dumnezeu. Şi, mai uimitor, vedem cât de departe trebuie să meargă Dumnezeu pentru a ne aduce înapoi.
Introducere – Simon spune
Acesta este un joc vechi şi poate părea puţin copilăresc, însă este o lecţie instantanee de ascultare, şi este şi distractivă în acelaşi timp.
Cere-le tinerilor să se ridice în picioare şi spune-le să facă tot ceea ce le spui, atunci când începi instrucţiunile cu „Simon spune…”, de exemplu: „Simon spune să staţi într-un picior”. Dacă nu spui „Simon spune”, nimeni nu trebuie să facă ceea ce tu spui. Aceia care nu ascultă, ies din joc şi trebuie să se aşeze. Dă diferite comenzi foarte repede, pentru a îi prinde pe picior greşit pe tinerii tăi. Joacă atâtea runde cât este necesar pentru a îi scoate din joc pe majoritatea tinerilor.
Treci la studiul biblic spunând ceva de genul:
„Scopul acestui joc este acela de a face ceea ce spune Simon şi nimic altceva. Modul de a câştiga în viaţă este acela de a face doar ceea ce spune Dumnezeu. Şi totuşi, uneori, (pentru orice motiv – presiunea anturajului, teama, lipsa de provocare), nu ajungem să facem ceea ce spune Dumnezeu – şi de obicei să urmăm direcţiile pe care urmăreşte să le imprime Dumnezeu. Vorbind despre experienţa lui Iona, gândiţi-vă la momentele din viaţa voastră când aţi ales să nu Îl urmaţi pe Dumnezeu. Învăţaţi din viaţa lui Iona că nu sunteţi automat afară din joc dacă nu ascultaţi: trebuie doar să ştiţi cum să veniţi înapoi la Dumnezeu.”
Lecţie biblică – fugea, dar nu se putea ascunde
Iona este o carte scurtă, însă multe lecţii pot fi învăţate din ea. Această lecţie biblică parcurge pasajele din Iona care arată lecţia lui de neascultare. Iată o schiţă de studiu sugerată:
Chemarea lui Iona
Iona 1:1-3
Treceţi peste ceea ce i-a cerut Dumnezeu lui Iona şi vedeţi cum a răspuns acesta. Discutaţi despre unele din momentele în care nu facem ceea ce ne cere Dumnezeu să facem. Daţi o ilustraţie despre un moment în care nu aţi făcut ceea ce aţi simţit că Dumnezeu vă cerea – ce anume s-a întâmplat?
Primul răspuns al lui Iona
Iona 1:4-15
Explicaţi ce anume s-a întâmplat cu Iona (şi cu cei din jurul său) atunci când nu a ascultat. Arată-le tinerilor că lucrurile care i s-au întâmplat lui Iona au fost parte a modului în care l-a disciplinat Dumnezeu pentru că nu L-a ascultat. Uneori, lucrurile rele care se întâmplă în vieţile noastre sunt vina noastră (deşi nu întotdeauna, aşa cum este cazul lui Iov). Dumnezeu a adus furtuna pentru a îl aduce pe Iona înapoi pe linia cea bună – o demonstrare a faptului că disciplinarea lui Dumnezeu este motivată de dragoste şi de har, nu de o răzbunare sau de o răutate pură. Ca şi un act în plus al harului, marinarii au ajuns să Îl recunoască pe Dumnezeu ca fiind mai puternic decât zeii lor. Uneori Dumnezeu acţionează în ciuda neascultării noastre.
Răspunsul final al lui Iona
Iona 1:17
Dumnezeu a trimis un peşte mare care să înghită pe Iona, pentru a îi da timp să se gândească şi să se roage pentru situaţia în care se afla.
Iona capitolul 2
Puneţi în contrast răspunsul lui Iona de acum cu răspunsul pe care el l-a dat la început (1:3). Rugăciunea este cel mai bun răspuns al nostru atunci când Dumnezeu ne cere să facem ceva ce nu vrem să facem.
Iona capitolul 3
Iona a ascultat în cele din urmă de Dumnezeu. Ca şi răspuns la proclamarea făcută de Iona, cei din cetatea Ninive au ajuns să se pocăiască.
Iona capitolul 4
Chiar inima lui Iona a trebuit să fie schimbată. El nu credea că ninivenii aveau dreptul să merite harul lui Dumnezeu. Prin Iona, Dumnezeu ne aduce aminte că iubeşte fiecare persoană şi că doreşte ca toţi să vină la El.
Discuţie în grupuri mici – Ascultarea de Dumnezeu
Divide tinerii în grupe mici şi cere-le să discute următoarele întrebări.
Citeşte cu voce tare sau fă un rezumat al următoarelor versete şi foloseşte ce ai învăţat pentru a discuta întrebările la care se referă acestea.
Iona 1:1-3
Iona 1:4
Iona 1:5
Iona 1:7-16
Iona 2
Iona 3:1
Iona 3:4-5
Iona 4:1-3
Iona 4:4-11
Aplicaţie – călătoria lui Iona şi călătoria mea
Aceasta este o activitate care va compara aventura lui Iona cu aventurile personale ale tinerilor şi îi va ajuta să vadă unde anume îi conduce Dumnezeu.
O vei putea folosi în mai multe feluri. Sugestia pe care noi o putem da este aceea de a îi pune pe tineri să stea într-o poziţie confortabilă, pentru a se gândi şi ruga în tăcere, în timp ce tu citeşti următoarele lucruri.
Chemarea lui Dumnezeu
Unde sunteţi voi în relaţie cu Dumnezeu? Ascultaţi întotdeauna de Dumnezeu şi faceţi ceea ce El doreşte? Sau se întâmplă adesea să nu faceţi ce vrea El? Sau, poate, nici măcar nu auziţi ceva de la Dumnezeu?
Furtuna
Care a fost cel mai dificil lucru prin care aţi trecut vreodată?
Marinarii
Care sunt câţiva dintre oamenii care vă acompaniază prin momentele dificile (prieteni, familie, etc).
Peştele cel mare
În ce moment din viaţa voastră aţi experimentat cea mai mare provocare?
Ninivenii
Ce relaţii sau oameni aduc cele mai mari provocări în viaţa voastră acum? Cum ar dori Dumnezeu să vă folosească în vieţile lor?
Lecţia
Care este cea mai plină de semnificaţie lecţie pe care aţi primit-o recent de la Dumnezeu? Cum anume v-a învăţat aceasta?
Încheie cu rugăciune, în care să ceri ca tinerii să înţeleagă lecţiile prin care trec în viaţă.
No tags for this post.