Apocalipsa (Jon Paulien)
5 octombrie 2015
Fenomenul barnaba
5 octombrie 2015

Campionii corigenţei

Campionii  corigentei.doc
Campionii corigentei.doc
Campionii-corigentei.doc
22.5 KiB
91 Downloads
Details

Campionii  corigenţei

Iacov, David, Maria, Petru, Pavel,… Oameni care  au trăit  a doua şansă.

Iacov eşuează lamentabil încercând să  fure de la fratele său. La pârâul Iaboc, prin atingerea unei coapse, înşelătorul primeşte o nouă şansă; un alt nume, un destin special şi o nouă direcţie de viaţă.

David, eroul  întregului regat al lui Israel, pierde tocmai examenul integrităţii morale. O mână întinsă îl reabilitează şi consemnează pentru posteritate categorisirea inimaginabil de scumpă; „om după inima lui Dumnezeu”. Poate fi vorba de merit? Nicidecum. Se poate aduce în discuţie vreo amendă sau de anularea unor consecinţe ale greşelii? Nici vorbă. David a fost un naufragiat, doar graţia divină l-au reaşezat în condiţia de om.

Maria, pe marginea prăpastiei; pronunţarea osândei avusese loc în procesul ei. A fost achitată la recursul deschis din oficiu de către Mielul lui Dumnezeu, care poartă păcatele lumii.

Petru, fratele de faptă  a lui Iuda. Trădează, minte, înjură, se compromite total. Numai că la răscrucea dintre Galilea şi Calea Lactee, îl aşteaptă  a doua viaţă. Practic, viaţa lui Petru abia atunci începe, când Mântuitorul pronunţă cuvintele: „mă întâlnesc cu voi în Galileea, spuneţi ucenicilor şi lui Petru”. Ratarea fusese anulată, uitată; urma o nouă şansă, misiunea: „paşte mieluşeii mei!”

Pavel, nici nu are nevoie să trădeze pentru că el s-a născut şi a fost educat de la început de partea cealaltă a baricadei. El şi Dumnezeu. Cine avea să câştige? Dacă pierdea lupta, însemna că va trebui să retracteze totul, să revizuiască trecutul, să accepte rănile abdicării de la o direcţie greşită.    Nu-i uşor. În acelaşi timp şansele de a fi convertit dintr-un duşman într-un servitor devotat, nu sunt deloc încurajatoare. Şi totuşi… Dincolo de eroare, Ochiul divin observă  valoarea şi îi acordă o şansă.

În fond, întreaga Scriptură este o ţesătură de corigenţi. Nici unul nu  a reuşit din prima. Toţi au eşuat şi au beneficiat de Harul lui Hristos.

Nici eu, nici tu, nici ceilalţi, nu suntem premianţi dar putem fi campioni. Campion este acel ce înţelege că are încă o şansă şi se foloseşte de ea.

No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *