Angajamente
Mod de lucru:
Provocaţi tinerii la discuţie. Cereţi argumente. Evitaţi să faceţi din schiţa de mai jos o predică. Trimiterile biblice şi pasajele din Spiritul profetic sunt pentru a fi folosite atunci când se ajunge în impas ori este necesară o clarificare. Faceţi în aşa fel ca tinerii să descopere singuri ce spune Biblia!
Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte de o ultimă ocazie în care aţi promis solemn că…………………..
Acesta este un angajament. Se întâmplă de multe ori. De la promisiunile banale până jurămintele depuse în circumstanţe solemne. Dar parcă uneori avem senzaţia unei inflaţii.
Care ar trebui să fie atitudinea unui creştin în ceea ce priveşte angajamentele luate faţă de alţii?
Definirea termenului: cereţi părerile tinerilor!
Iată ce spune dicţionarul:
ANGAJAMÉNT s. 1. asigurare, cuvânt, făgăduială, făgăduinţă, legământ, promisiune, vorbă, (astăzi rar) parolă, (înv. şi reg.) juruită, (reg.) făgadă, (Transilv.) tagădaş, (Mold.) juruinţă, (înv.) promitere, sfătuit, (turcism înv.) bacalâm. (Şi-a ţinut ~ul.) 2. îndatorire, obligaţie, sarcină, (pop.) legătură. (Ce ~e ai?)
ANGAJAMÉNT s.n. 1. Obligaţie luată de cineva, din proprie iniţiativă, de a face ceva; promisiune solemnă.
Termenul biblic este acela de legământ – o formă de contract, înţelegere.
(Doar pentru cei curioşi, iată ce spune dicţionarul aici: LEGĂMÂNT ~ínte n. 1) Promisiune solemnă, prin care cineva se obligă să realizeze ceva. 2) Situaţie dintre persoane sau dintre comunităţi care ajung să se înţeleagă asupra unui lucru; înţelegere; învoială. /<lat. ligamentum)
Căutaţi exemple în Biblie în care s-au făcut anumite angajamente. S-au luat hotărâri şi s-au ratificat printr-un legământ.
Sugestii:
Legământul dintre Iacov şi Laban
Genesa 21:31 Iată de ce locul acela se numeşte Beer-Şeba; căci acolo şi-au jurat ei credinţă unul altuia.
Legământul dintre David şi Ionatan
I Samuel 18:3 Ionatan a făcut legământ cu David, pentru că-l iubea ca pe sufletul lui.
Saul încalcă legământul cu gabaoniţii. (a se vedea Iosua 9:17-27 şi 2 samuel 21:1)
Jurământul pripit al lui Irod (a se vedea Marcu 6:22)
(Discutaţi pe marginea lor. Extrageţi principii călăuzitoare.)
De obicei problemele se ivesc când în urma unui angajament apar:
(aici caută exemple cât mai concrete.)
– conflicte cu alţii: împlinirea a ce ai promis poate leza pe altcineva. Se poate ca uneori să alegi să satisfaci pe cineva în detrimentul altuia. Ce rol credeţi că trebuie să ocupe abordarea câştig-câştig şi nu pierdere-câştig?
– conflicte cu tine. Promiţi ceva care te păgubeşte. A se vedea sfatul din Psalmul 15:4 El nu-şi ia vorba înapoi, dacă face un jurământ în paguba lui.
– conflicte cu Dumnezeu. Ce face un creştin dacă îşi dă seama că a intrat într-un angajament ce este împotriva principiilor divine?
Proverbe 6:1-4 Fiule, dacă te-ai pus chezaş pentru aproapele tău, dacă te-ai prins pentru altul, dacă eşti legat prin făgăduinţa gurii tale, dacă eşti prins de cuvintele gurii tale, fă totuşi lucrul acesta, fiule: dezleagă-te, căci ai căzut în mâna aproapelui tău! De aceea du-te, aruncă-te cu faţa la pământ, şi stăruieşte de el. Nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale! 5 Scapă din mâna lui cum scapă căprioara din mâna vânătorului, şi ca pasărea din mâna păsărarului…
Să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!
– imposibilitate de realizare. Care ar trebui să fie atitudinea creştinului dacă îşi dă seama că s-a pripit şi este peste puterile lui de a duce la îndeplinire angajamentul?
Aici cred că sfatul cel mai bun este festina lente.
Proverbe 20:25 Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă, şi abia după ce a făcut juruinţa să se gândească.
Deci fără vorbe pripite!
Matei 5:34-37 Dar Eu vă spun: Să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru. Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău.
Iacov 5:12 Mai pe sus de toate, fraţii mei, să nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ, nici cu vreun altfel de jurământ. Ci „da” al vostru să fie „da”; şi „nu” să fie „nu”, ca să nu cădeţi supt judecată.
Dar dacă am făcut greşeala? Ce trebuie să fac?
Nu uita! Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuţi. (Proverbe 12:22)
Aşa că recunoaşte-ţi limitele şi repară ce mai poţi repara.
No tags for this post.