Sculptura
26 octombrie 2015
CATASTROFA
26 octombrie 2015

Experienta inter-culturala

Experienta inter-culturala

Familia ta a decis ca nu mai poate locui in Romania. Inexistenta locurilor de munca bine platite si dificultatea de a gasi o slujba au determinat plecarea familiei tale intr-o alta tara.

Familia ta a discutat in ce tara sa se mute si pentru ca un vecin de-al vostru s-a mutat anul trecut in India, familia a decis sa se mute si ea in India.

Membrii familiei te-au ales sa pleci inaintea lor pentru a gasi un loc de munca si un loc de locuit, dupa care te vor urma si ei peste 6 luni. A venit si ziua in care trebuie sa pleci, moment in care trebuie sa-ti iei ramas bun de la familie si prieteni, iar in acest moment te afli in avion asteptand decolarea.

Persoana care sta langa tine te intreaba: „Sunteti la prima calatorie in India?”

Raspunsul tau este: „Da”.

Persoana spune: „Ce ati dori sa stiti despre India?”

 1. Scrie trei lucruri pe care le spui:

Ai avut un zbor foarte lin pana in India. Cand ai ajuns la vama, ai dat pasaportul ofiterului vamal, acesta a dat mana cu tine, iti spune ceva ce nu intelegi aratand spre un alt ofiter, dupa care iti iei toate bagajele si le tarasti spre locul respectiv. Nu intelegi nimic din ce iti spune noul ofiter.

 1. Ce simti?

In final ofiterii par a fi satisfacuti cu pasaportul tau, si iti este permisa trecerea in aeroportul plin de oameni. Te uiti in jur si nu vezi pe nimeni care sa fie cat de cat familiar. Familia vecinului care s-a mutat anul trecut, trebuia sa vina sa te intampine. Nu gasesti pe nimeni.

 1. Ce simti?

 

Ai asteptat 2 ore si nu ai idee ce ar trebui sa faci. Pur si simplu stai si astepti. Te uiti in jurul tau la oameni cu haine ciudate si limba care suna ciudat si din care nu intelegi absolut nimic.

 1. Ce simti in timp ce privesti si auzi?

Se pare ca oamenii te privesc ciudat si incep sa te ingrijorezi asupra ce anume vei face daca familia vecinului nu apare. in timp ce oamenii te privesc?

 1. Ce anume crezi tu ca gandesc ei?

In sfarsit apare familia pe care o asteptai, cu o multime de explicatii care sa justifice intarzierea. Ei te iau spre casa lor, loc unde ti se spune ca poti sta doar pentru cateva zile pana iti vei gasi un loc de munca si un loc unde sa stai.

 1. Ce simti?
 2. Ce anume vrei sa spuna ei?

Membrii familiei iti spun ca cunosc un loc unde se fac angajari si te vor duce acolo a doua zi in speranta ca-ti vei gasi un loc de munca.

 1. Ce fel de slujba te astepti sa gasesti?

Compania spune ca iti va acorda o slujba si ca vei putea incepe sa lucrezi a doua zi. Este vorba de o fabrica de pantofi, unde va trebui sa tai pielea pentru varful pantofilor. Stai langa o masina care are niste lame foarte ascutite, iar daca nu vei folosi lamele cu atentie vei distruge pantoful si va exista posibilitatea de a te rani foarte grav. Nu esti sigur ca ai inteles bine ceea ce trebuie sa faci, pentru ca persoana care ti-a explicat ce trebuie sa faci nu vorbea foarte bine engleza si ti-a fost foarte greu sa intelegi.

Cand erai acasa in Romania lucrai la birou si nu trebuia sa stai la serviciu toata ziua. La noul tau loc de munca prezenta pe toata durata zilei este obligatorie.

 1. Expune pe scurt impresiile primei tale zile.

Colegii din fabrica nu sunt foarte prietenosi pentru ca nu vorbesti limba lor iti este foarte greu sa-ti faci noi prieteni.

 1. Expune eforturile tale:

Ai cautat un loc unde sa stai, pentru ca nu este suficient spatiu la prietenii tai. Ai doua alegeri. Te poti muta cu o familie care este din Romania, sau te poti muta cu o familie care este din India.

 1. Care familie o alegi si de ce?

Seara iei ore de limba indiana si incerci din rasputeri sa inveti limba, insa iti este foarte greu pentru ca sunt o multime de dialecte si este foarte greu de invatat totul. iti dai toata silinta dar iti dai seama ca nu vei invata niciodata noua limba. intr-o dimineata mergi la munca si afli ca exista o noua regula care interzice folosirea limbii engleze. Singura limba acceptata este cea indiana.

12.a. Care este primul tau gand?

12.b. Cand te vei gasi incalcand regula?

Craciunul se apropie cu repeziciune. Familia ta nu va fi cu tine, dar familia cu care locuiesti este foarte prietenoasa si te va ajuta sa treci peste Craciun.

 1. Descrie doua momente in care ti-a fost dor de casa.

Scopul jocului: problematica interculturala
Marimea grupului: mic (sub 10 persoane)
Nivel de activitate: pasiv
Nivel de cunoastere intre participanti: se cunosc foarte bine
Locul de desfasurare: Afara
Complexitatea: Complexitate medie
Impartirea participantilor: fara echipe

No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *