Inainte ca sa ma cheme le voi raspunde! (Isaia 65,24)
15 aprilie 2015
ADEVAR
15 aprilie 2015

PERLE DE GANDIRE

PERLE DE GANDIRE

 

CUVANT INTRODUCTIV
Lori Balogh

 

 

Oamenii de stiinta afirma ca diferentele genetice dintre un om si un cimpanzeu sunt foarte mici, de circa 1%. Doar un mic numar de gene ne desparte de animalitate. Cu toate acestea, acest numar mic de gene este suficient pentru a face din om , asa cum spunea Pascal, “o trestie ganditoare.”

Gandirea este cea mai inalta capacitate cu care Creatorul a inzestrat fiinta umana. Iar atunci cand aceasta este exprimata frumos, elegant si concis, ea da nastere la “perle de gandire.”

Dupa cum perla cea frumoasa se naste in urma indelungatei suferinte a unei biete scoici, “perlele de gandire” vin la existenta in urma a secole si milenii de experiente umane, de esecuri si reusite, de suferinte si trairi omenesti complexe.

Dar ce conteaza toate acestea cand rezultatul este o perla?

Dumnezeu doreste sa gandim. Sa gandim nu oricum, la intamplare, ci sa gandim frumos, sanatos si curat. Pentru un parinte omenesc nu exista bucurie mai mare ca aceea de a-si vedea copilul cum se dezvolta armonios, pe toate planurile, dar mai ales in gandire.

De ce oare Creatorul nostru nu ar dori acelasi lucru de la copiii Sai?

Marele intelept de acum trei milenii, Solomon, spunea in introducerea cartii “Eclesiastul”:

                  “Mi-am pus inima sa cercetez si sa adancesc cu intelepciune tot ce se intampla sub ceruri. Iata o indeletnicire plina de truda la care supune Dumnezeu pe fiii oamenilor.”

                                                                                                                                           Eclesiastul 1, 13

Oamenii ar putea sa se scuze in fel si chip pentru multe nerealizari ale lor. Pentru un singur lucru nu vor gasi nicio scuza: ca nu s-au gandit. Va veni cu siguranta o zi a socotelilor in care fiecare va fi intrebat cum si-a folosit gandirea.

Colectia de fata cuprinde un numar de peste 1400 de maxime, cugetari si proverbe selectate dupa criterii crestine si ordonate tematic si alfabetic. Este doar o incercare timida de a ordona cele mai frumoase “perle de gandire” gasite pana in prezent. Lista ramane deschisa…

Descartes spunea: “Cuget, deci exist”.

Nu cuget, deci… Trageti, va rog, singuri concluzia !

 

 

Lori Balogh

A

 

No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *