Vei mai auzi de la avocatul meu
1 Corinteni 6:1-11
Scop
Studiul este menit să le arate tinerilor modul în care creştinii pot să stabilească diferenţele care sunt între ei într-o modalitate care să-L onoreze pe Dumnezeu.
Spargerea gheţii – Criss-Cross
Acesta este un joc foarte simplu care aduce în faţa tinerilor ideea de conflict. Împarte-i pe tineri în patru echipe. Trimite fiecare echipă într-un colţ al sălii. Scopul jocului este acela de a vedea care echipă poate să ajungă la colţul opus în diagonală cel mai repede, folosind metoda pe care o vor anunţa liderii (ex: dacă liderul spune „salturi”, echipele trebuie să se deplaseze în salturi la colţul opus). Acest lucru va crea de fiecare dată un blocaj de trafic la mijlocul sălii. Ţine scorul, pentru a vedea care echipe ajung primele. Prima echipă care câştigă cinci runde este câştigătoare. Alte metode bune de traversare sunt mersul la pas, alergatul, mersul cu spatele, săritul într-un picior, târâtul pe jos, etc.
Fă trecerea la următoarea secţiune spunând ceva de genul – „În acest joc am ajuns la un blocaj atunci când mergeam toţi în direcţii opuse. Acest lucru se întâmplă şi în viaţa reală, să ştiţi. Putem intra în conflicte şi să ne înecăm în confuzie. În această lecţie vom vorbi despre modul în care vom putea să facem faţă conflictelor, ca şi creştini.”
Legătură
Cere-le tinerilor tăi să facă un scurt brainstorming cu răspunsuri posibile la fiecare din următoarele întrebări. Poate că vei dori să scrii răspunsurile lor pe hârtie sau pe o tablă.
Întreabă-i dacă văd ceva teme comune sau asemănări. Ei ar trebui să observe faptul că lucrurile aşa cum sunt egoismul, abuzul de putere, aspectele triviale care depăşesc proporţiile normalului, comunicarea proastă, etc. sunt lucruri obişnuite aici.
Discuţie pentru grupurile mici – eu am dreptate şi tu eşti greşit
Cere-le tinerilor să se împartă în grupe de câte trei sau patru. Dacă este posibil, cere câte unui lider matur să faciliteze lucrul fiecărui grup. Cere-le apoi să discute fiecare din următoarele întrebări.
Săpături în profunzime – Iacov 4:1-10
Cere-le tinerilor să se împartă în grupe de câte trei persoane. Cere-le să citească Iacov 4:1-10 şi să rezume mesajul într-o simplă poezie, ceva de genul:
Cu cât eşti mai gol în interior
Cu atât cauţi să acaparezi, să lupţi şi să păcătuieşti.
Însă Dumnezeu spune: „Fii umil, hai lângă Mine şi roagă-te,
Eu ştiu nevoile tale şi te voi înălţa azi.
După ce au terminat, adu grupurile înapoi împreună şi cere-le să citească cu voce tare poeziile lor.
Aplicaţie – Binecuvântaţi sunt cei care fac pace
Dă fiecărui tânăr o foaie mică de hârtie şi ceva cu care să scrie. Spune-le că vor scrie patru lucruri, aşa că trebuie să numeroteze pe foaia lor de la 1 la 4.
Lângă numărul 1 trebuie să scrie numele unei persoane cu care ei se luptă în mod frecvent.
Lângă numărul 2 trebuie să scrie motivul pentru care ei se luptă.
Lângă numărul 3 trebuie să scrie un lucru, chiar şi unul mic, pe care l-ar putea face ca să uşureze conflictul.
Lângă numărul 4 ei trebuie să scrie o nevoie reală a persoanei la care s-au gândit.
Condu-i apoi în următoarea rugăciune, substituind cu răspunsurile lor locurile goale numerotate. Dacă poţi, scrie acest lucru pe o tablă, pe o coală mare de carton sau pe retroproiector, aşa încât fiecare să o poată vedea şi să se poată ruga în mod personal. Dacă nu, pur şi simplu citeşte-o şi spune-le unde anume să insereze răspunsurile lor.
„Doamne Tată,
Nu este uşor, pentru că ştii că mă lupt să îl iubesc pe ________1________ în aceste momente. Pur şi simplu nu putem să ne înţelegem. Ştiu că este greşit să ne luptăm în modul în care o facem, însă se pare că niciodată nu ne înţelegem în privinţa ______2______. Ştiu că dacă aş _______3________, atunci s-ar face un pas în direcţia bună, însă am nevoie să îmi dai dorinţa şi puterea de a o face. Ştiu că ______1_______ are nevoie de Tine pentru ______4_______, aşa că cer ca să îi împlineşti azi această nevoie. Eu nu pot face aceste lucruri prin propria mea putere, aşa că cer ajutorul Tău. Te rog în Numele lui Isus, Amin.”
Pentru încheierea acestui studiu, cere-le tinerilor să memoreze acest verset, care este sfatul lui Pavel pentru Efeseni:
„Şi căutaţi să păstraţi unirea Duhului, prin legătura păcii.” (Efeseni 4:3).