Eu însumi
Isus a spus că a doua poruncă ca şi importanţă este: ” Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22 39). Dacă această poruncă ne arată pe de o parte cum să ne iubim aproapele, pe de altă parte ea ne arată şi cum să ne iubim pe noi înşine.
Biblia are multe de spus despre modul în care se raportează Domnul la noi şi ne dă sfaturi cu privire la modul în care să ne raportăm la noi înşine. În această întâlnire, tinerii vor analiza aceste sfaturi şi vor discuta despre modul în care imaginea de sine afectează calitatea vieţii în trupul lui Christos.
Această sesiune îşi propune să îi ajute pe tineri:
Poţi începe prin a spune ceva de genul: „Imaginea de sine, părerea pe care o ai despre tine însuţi, îţi pot influenţa relaţia cu ceilalţi. Dacă nu te poţi accepta pe tine, şansele sunt foarte mari ca nici ceilalţi să nu te accepte. Pe de altă parte, dacă te simţi în largul tău şi te accepţi aşa cum eşti, şansele sunt la fel de mari, ca şi ceilalţi să se simtă bine în preajma ta şi să îşi dorească să te cunoască mai bine”.
În această întâlnire poţi învăţa un imn nou din cartea “Dor de cer”
Din fiecare pereche de mai jos, încercuieşte cuvântul care te defineşte. Gândeşte-te la relaţia dintre cele două cuvinte şi imaginea pe care ţi-o aduce în minte fiecare dintre ele. Un cuvânt nu este neapărat mai bun ca celălalt ci doar diferit.
Sinaia Constanţa
Mercedes Benz Wolkswagen
Vilă Cort
Râu Lac
Broască ţestoasă Iepure
Ceară Piatră
Artist Contabil
Alergător de maraton Alergător de viteză
Color Alb-negru
Vultur Porumbel
Iarnă Vară
Explicaţii: Alegând un cuvânt din perechea de cuvinte de mai sus, tinerii se vor cunoaşte mai bine. După ce au terminat de ales cuvintele dintre perechile date, roagă câţiva tineri să spună ce au ales şi să explice de ce au făcut alegerea respectivă. Crează o atmosferă plăcută pe parcursul exerciţiului.
Un exerciţiu de imaginaţie: Dacă în această lume ai putea fi altcineva, cine ai alege să fii?____________________________De ce ai ales această persoană?_______________________
Explicaţie: Roagă câţiva tineri să îşi imagineze că ar putea fi în pielea oricărui om care trăieşte pe pământ şi să spună tutoror ce au ales. Alegerile lor vor indica ce preţuiesc mai mult. Vei observa că mulţi aleg persoane atrăgătoare, puternice sau faimoase. Comentează pe marginea acestor alegeri. Întreabă-i dacă alegerile făcute indică spre calităţi de durată şi care-L onorează pe Domnul sau spre egoism şi efemer? Fără să-i critici pentru alegerile lor, evidenţiază faptul că cel mai indicat este să-ţi alegi modele dintre oameni ale căror priorităţi sunt valorile lui Dumnezeu.
Adevărata mea personalitate: (Completează propoziţiile de mai jos cât mai cinstit posibil)
Explicaţie: Dacă grupul tău este mai mare de zece persoane, împarte-i în grupe mici de patru sau cinci persoane. Fiecare va împărtăşi cu ceilalţi din grup, trei dintre variantele alese.
Mircea are urechile mari. Mulţi dintre prieteni îl ironizează spunându-i Mickey Mouse sau elefantul Jumbo. Această situaţie durează de mult, iar acum Mircea chiar crede că este urât. Imaginea sa despre sine suferă.
Cum ai putea să-l ajuţi pe Mircea să treacă peste complexul lui?
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cum ai putea face ca să-l ajuţi să se accepte pe sine şi chiar să se placa?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Explicaţii: Mulţi tineri au experimentat o situaţie asemănătoare cu a lui Mircea fiind de o parte sau de alta. În grupuri mici, discută situaţia lui Mircea şi răspunsurile lor la întrebări. Ajută-i ca, răspunzând la întrebarea următoare să ajungă la un consens. “Cum ai putea să-l ajuţi pe Mircea să treacă peste complexul lui?” şi apoi să împărtăşească răspunsul lor celorlalte grupe.
Isus a spus că a doua poruncă ca şi importanţă este: “Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” (Matei 22:39).
Prin aceste cuvinte Isus a vrut să spună …(încercuieşte variantele corecte).
Explicaţii: Acest punct îi ajută pe tineri să înţeleagă relaţia dintre o corectă iubire de sine şi o corectă iubire a aproapelui. Răspunsurile corecte sunt a,d şi f. Explică-le că Biblia nu afirmă în mod obsesiv să ne iubim pe noi înşine, ci presupune că ne iubim. Trebuie să-i iubim şi pe ceilalţi aşa cum ne iubim pe noi. Doar dragostea lui Dumnezeu ne dă putere să facem acest lucru.
ÎNCHEIERE
Primul pas în dezvoltarea prieteniei şi a iubirii aproapelui cu dragostea Agape este acceptarea dragostei profunde a lui Dumnezeu pentru noi. În felul acesta vom învăţa cum trebuie să ne iubim pe noi înşine. Fiecare dintre noi suntem speciali în ochii lui Dumnezeu, atât de speciali încât L-a trimis pe Isus să moară pentru noi. În momentul în care acceptăm marea dragoste a lui Dumnezeu, s-a născut şi posibilitatea adevăratei unităţi. Îi vom trata pe ceilalţi ca fiind demni de dragostea noastră, deoarece Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare în parte.
Încheie cu rugăciune. Mulţumeşte-I Domnului pentru cei prezenţi, pentru că I-a înzestrat pe fiecare cu abilităţi, talente şi daruri spirituale. Roagă-te ca fiecare membru al grupului să devină mai conştient de propria valoare dar şi de valoarea celui de lângă el.
Adaptat de Ciutan Remus
După Waine Rice
No tags for this post.