Esti mai bun decat tinerii din clubul Colectiv?

Haina
2 noiembrie 2015
Program pentru ZIUA EXPLORATORULUI
4 noiembrie 2015

Esti mai bun decat tinerii din clubul Colectiv?

În ultimele zile subiectul cel mai dezbatut atât în presă cât şi între prieteni a fost incediul de la clubul Colectiv. Am citit şi analizat relatările martorilor care te cutremură, depăşind cu mult puterea noastră de înţelegere. În acelaşi timp, la o scurtă privire pe reţelele de socializare, cu precădere Facebook, am observat două categorii de oameni. Unii care trimit mesaje de încurajare rudelor şi prietenilor celor care au pierit in acest groaznic eveniment şi unii care judecă şi acuză.

As vrea să mă opresc puţin la ultima categorie de oameni, cei care judecă şi caută cauza acestui eveniment tragic. Relatări de genul „Au meritat să moară!”, „Dumnezeu i-a pedepsit!”, „Asa le trebuie, ce căutau acolo?”, „Dumnezeu s-a mâniat pe acesti tineri”…şi altele pe care cu siguranţă le cunoaşteţi, te fac la prima vedere să îţi pui o întrebare: „Oare asa este?” . Dar, dragă om, cine eşti tu să faci această judecată?

Cum poate un om care crede că Îl cunoaşte pe Dumnezeu şi care spune şi altora despre Dragostea Lui să spună asemenea lucruri? Cum poţi să te bucuri de necazul şi suferinţa altora despre care crezi că „sunt mai răi”? Sunt sigur că Dumnezeul în care eu cred a privit cu lacrimi către suferinţa celor de acolo, sunt sigur că Dumnezeul în care cred eu nu si-a frecat mâinile zicând: „Au meritat să moară”. Sunt sigur de aceste lucruri, deoarece Însuşi Fiul lui Dumnezeu a murit pentru toţi oamenii, da, chiar şi pentru tinerii din acel club, Christos a murit. Dragul meu, daca ai fost unul care ai crezut că Dumnezeu a privit cu satisfacţie către incidentul de vineri seara, înseamnă că nu Îl cunoşti şi eşti departe de El.

Este foarte uşor să arătăm cu degetul când vedem un lucru rău la ceilalţi. Este foarte uşor să vedem paiul din ochiul celor de lângă noi. Mereu când se întâmplă ceva tragic în jurul nostru căutăm o cauză. Şi prima dată ne gândim, oare ce a facut el sau ea de a primit o aşa pedepsă de la Dumnezeu?

Drag cititor, Dumnezeul în care eu cred nu este asa; nu stă şi urmăreşte când greşeşti şi „PAC”, te-a pedepsit. Daca Dumnezeu ar fi fost aşa, nu mai exista nimeni pe pământ. Toti eram morţi până acum, deoarece fiecare dintre noi avem lucruri de îndreptat în viaţa noastră. Credeţi că în toată lumea, clubul Colectiv era singurul unde se cânta muzică rock? Credeţi că până acum nu au mai avut loc asemenea spectacole? Dacă incendiul se întampla într-o biserică atunci când oamenii se închinau lui Dumnezeu, ce puteam să mai spunem? Sunt întrebări care ar trebui să ne dea de gândit înainte să judecăm şi să căutam cauza unui eveniment.

Cu ce sunt eu mai bun atunci când mint, când bârfesc, când fur, când judec şi arunc cu „pietre” în cei de langă mine? Nu este nici o diferenţă, Dumnezeu priveşte cu aceeaşi tristeţe şi probabil are aceleaşi lacrimi ca şi vineri seara la Colectiv.

Aş vrea să mă folosesc de un exemplu din Biblie, din Evanghelia după Luca , capitolul 13, unde Iisus însuşi a spus următoarele: „Cei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim?”. Aşadar, atunci când alegem să dăm un verdict, să ne gândim ce ar fi spus Iisus în această situaţie? Cum ar fi reacţionat El? Ar fi postat pe facebook expresii de felul „Au meritat să moară”?

As vrea să vă recomand în finalul acestui articol, să vă rugaţi pentru familiile îndurerate, să vă rugaţi pentru cei care se zbat între viaţă şi moarte şi să-L lăsăm pe Dumnezu să facă judecata. Ceea ce trebuie să facem noi este să fim mai buni şi să încercăm să-i ajutăm pe cei din jurul nostru atunci când greşesc.  Iisus a murit pentru toţi oamenii, nu doar pentru cei care se cred „sfinţi”.

No tags for this post.

8 Comments

 1. Aurel spune:

  Omule oricine ai fi trebuie sa te pocaiesti,din porunca Lui Isus Hristos,faptele apostolilor,cap 17,versetul 30.Draga comentator acele pareri sunt ale oamenilor care fiecare si-a prezentat felul lui de gandire unul intru-n fel sau altul intralt fel!! Nu se poate sa avem toti aceleasi ginduri sau aceleasi pareri.Omeneste sunt si de acord cu tine sa nu judecam.Judecata este in mana lui D-zeu.Dar tin sa te instiintez ca D-zeu tine controlul asupra tuturor lucrurilor,si fara voia lui nu cade nici un fir de par din capul vreunui om.Isus a spus Eu sunt calea,Adevarul,si Viata,etc,Evanghelia dupa ioan cap 14,versetul6 citeste.sodoma si gomora D-zeu i-a ars cu foc!! in vremea lui Noe D-zeu i-a anecat in ape! de ce? raspuns!! D-zeu nu iubeste pacatul.Oamenii care nu implineste voia lui D-zeu prin pocainta dupa modelul lui Isus Hristos il dezonoreaza pe D-zeu Stapanul si creatorul acestui univers.Cluburile sunt Ansufletite De Duhul lui Satan,si cei care sun in el devin fara prea multa stiinta sclaviii lui.Imi pare nespus de rau de ce s-a intimplat acolo dar ce sa spun sunt mic in fata lui D-zeu sa comentez!! Dar ce pot sa spun spun doar cuvinte care contine Adevarul Biblic al lui D-zeu.Fii Binecuv suflet drag care ai comentat.Sunt un simplu cititor care din intimplare am citit si eu.

 2. Jackie spune:

  Nu, sunt mai rea decat ei! Acest moment nu e o ocazie de a jicni, ci de a implora bietii oameni: ”Prieteni, va rog, predati-va sufletele lui Isus Hristos si veti gasi odihna, pace si adevarata fericire, cu o fericire trecatoare ci una vesnica!! Iar cat despre faptul ca ”Dumnezeu i-a pedepsit” aceasta nu e treaba mea, poate ca e doar o mica idee, concluzie in mintea mea, dar asta nu inseamna sa aratam cu degetul, lipsiti de compasiune…

 3. nicolae spune:

  Apreciez articolul, pledoaria si indemnul din final !
  Apreciez pe cei ce gandesc si s-au exprimat intr-un fel asemanator pe diferite canale media crestine si celelalte din tara.
  Din noaptea aceea fatidica, de cand am primit in cursul noptii stirile pe telefon, am inaltat gandul si rugaciunea mea pentru interventiile absolut necesare ale ambulantelor si pompierilor cu personalul lor, cat si pentru usurarea durerilor si salvarea celor prinsi in incendiu.
  Deasemenea m-am rugat si inca ma rog pentru cei in faza critica, precum si pentru parintii si familiile tuturor celor afectati.
  Ma rog ca Dumnezeu sa- i mangaie si sa le aduca pacea Sa in inima si mantuirea pentru care a platit cu sangele Fiului Sau pe crucea de pe Golgota.
  Deasemenea ma rog pentru noi, toti romanii, sa invatam lectiile istoriei in privinta multor schimbari in bine in viata fiecaruia de credinta si reorientarea tuturor spre Adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu, care este Biblia si aceasta, fara prejudecati.
  Este doar rugaciunea mea si stiu Cui ma rog!
  Si sper.. intr-o schimbare!

 4. Dan Hiker spune:

  inca o lectie adresata omenirii. Invata cine vrea si vede ce s-a intimplat. Cum indraznesc unii sa-l acuze pe Dumnezeu? Incerc sa fiu crestin si daca 10 oameni de pe glob spun ca nu e bine sa intri intr-un asemenea loc, sigur au dreptate, mai devreme ori mai tirziu ne vom lua rasplata. Cine merge dupa turma/multime poate avea de suferit si e bine sa ne gindim la actiunile noastre. Cineva judeca. Eu nu judec, doar invat. Iar daca il judeci pe Dumnezeu atunci nu esti crestin si cred ca esti mai pacatos decit cei din clubul respectiv. Nevoiti-va sa intrati pe usa cea ingusta. Cum poti iesi de acolo dupa 1-2 ore de dat din cap si afumat? Capul iti mai e limpede? Am testat asa ceva si nu as vrea sa mai ascult asemenea zgomot si cu multi decibeli! S-a intimplat sa arda si biserici chiar in ziua Pastilor. Deci,paza buna trece primejdia rea. Cit despre ajutor si rugaciune, da, sint de prisos. Mi-a placut cind un supravietuitor a declarat ca va merge la biserica, ca probabil nu va mai intra in vreun club si ca se declara „fost rocker”

  • obis spune:

   Dle Dan ,poate am inteles eu gresit,,probabil va referiti la cei morti,ptrca ,in cazul celor in viata rugaciunea si facerea de bine sunt painea si apa celor credinciosi!

 5. nelupop spune:

  Esti mai bun decat tinerii din clubul Colectiv?
  Întrebarea este una concurenţială deci de esenţă păgână, menită să dea satisfacţie doar celui mai bun.
  Şi cum poţi răspunde la chiar întrebarea din titlul articolului dacă nu judecând şi comparând? Poţi afla dacă eşti mai rău ori mai bun doar făcând comparaţie. Şi comparaţia este o judecată, o îndreptăţire de sine, o îndreptăţire de sine în a-i critica pe ceilalţi care judecă (în timp ce tu susţii că „sic” nu judeci …, desigur ce faci tu sunt doar judecăţi de valoare iar …. când spui „Dragul meu, daca ai fost unul care ai crezut că Dumnezeu a privit cu satisfacţie către incidentul de vineri seara, înseamnă că nu Îl cunoşti şi eşti departe de El” nu este propria ta judecată, propria-ţi îndreptăţire ci este doar aşa o afirmaţie…..
  Îndreptăţirea de sine constă în faptul că tu cunoşti ce înseamnă să fi aproape de Dumnezeu, nu-i aşa?
  Tu judeci pe cei ce comentează, nici măcar nu judeci comentariile lor căci deja ai statuat că cei ce judecă sunt departe de Dumnezeu.
  Ar fi necesar să nu lăsăm loc de comparaţie, nu este loc de concursuri pentru examenul de angajare ori de frumuseţe, pentru slujba în care este un singur loc şi în care este angajat cel mai… frumos ori cel mai bun.
  Pentru noi întrebarea nu ar trebui să sune aşa. Pentru noi întrebarea ar trebui să fie: Sunt eu mântuit? Am eu viaţa veşnică ? Am eu siguranţa vieţii veşnice? Am eu siguranţa mântuirii? Dacă da cum am obţinut această viaţă şi ce se cere de la mine să fac pentru cei ce nu o au ci caută fericirea şi care cred că aceasta se află în distracţii efemere, sexualitate şi de ce nu – în idolatrie?
  Viaţa veşnică este un dar. „Cine crede în Fiul, are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viaţa ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.” Ioan 3:36 „Şi viaţa veşnică este aceasta: Să te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.” Ioan 17:3
  Întrebarea care ar rebui să o punem şo să ne-o punem este ce facem noi pentru toţi cei asemenea cu cei care au murit arşi în Colectiv şi care nu cred în Fiul dar îi admiră pe cei ce-l invocă pe diavol? Şi pentru că-l invocă îi numesc preoţi ai diavolului ci artişti.
  Să le spunem că Dumnezeu este bun şi îi iubeşte indiferent ce fac şi unde se duc? Să le spunem mergeţi liniştiţi, pe noi Dumnezeu ne iubeşte şi nu suntem nici noi mai buni decât voi?
  Dacă credinţa ta este atât de slabă încât nu poţi să le spui că tu ai viaţa veşnică şi că prin credinţa În Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu eşti mântuit, dacă mintea ori voinţa nu te lasă să spui celor din jurul tău că tu te-ai decis să nu mai păcătuieşti şi că te-ai eliberat de sub robia păcatului, atunci nu-i amăgii pe unii şi pe alţii cu întrebări menite unei culpabilizări colective doar pentru a fi în trend.

 6. nelupop spune:

  A se citi „Şi pentru că-l invocă îi numesc, nu preoţi ai diavolului ci artişti.”

  Dacă îţi pasă cu adevărat de cei ce au murit şi de cei asemenea lor şi nu numai,şi care cu siguranţă că vor muri, dacă îţi pasă de urâciunile care se petrec în mijlocul creştinătăţii respectiv a celor care se pretind creştini şi nu numai, atunci ar trebui să proclami Evanghelia veşnică adică speranţa mântuirii şi învierii la viaţă veşnică pe care o avem în Hristos Isus, să le faci cunoscut şi să le explici dragostea cea mare a lui Dumnezeu care ne-a iubit atât de mult încât a dat pe Singurul lui Fiu născut, pentru ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţa veşnică, să proclami cu tărie şi să le explici mesajul întreitei solii îngereşti, să le explici Îndreptăţirea prin credinţă şi că ea este diferită de Neprihănirea lui Hristos, să le explici ce înseamnă părtăşia de natură divină, apoi să suspini şi să plângi cum plânge cineva viaţa întâiului lui născut pentru toate urâciunile care se petrec în creştinism.

  “Apoi a urmat un alt inger, al treilea, si a zis cu glas tare: “Daca se inchina cineva fiarei si icoanei ei si primeste semnul ei pe frunte sau pe mana, va bea si el din vinul maniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat in paharul maniei Lui; si va fi chinuit in foc si in pucioasa inaintea sfintilor ingeri si inaintea Mielului.”Apocalips 14
  Iar chinul acesta este cel adus de moartea a doua, de moartea din care nu mai este înviere.

 7. Ora Exacta spune:

  Navigand pe internetul romanesc uite ca am gasit pe saitul dvs..
  Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
  articolelor de pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *